101 Yılın En Sönük Şafak Ayini

101 Yılın En Sönük Şafak Ayini

Geçtiğimiz yıl kota konulduğu için binlerce Anzac torununun gelmediği Anzac Koyu´nda şafak ayini az katılım ile sessiz sedasız yapıldı

Çanakkale Kara Savaşlarının 101. Yıl dönümü nedeniyle Anzak Koyu´nda şafak ayini düzenlendi. Bu yıl geçen yıllara göre az kişinin geldiği törene katılanlar 101 yıl önce hayatını kaybeden dedelerini anarak dua etti.Koya gelen yaklaşık 1500 Anzak torunu, geceyi burada tulumlar içinde yatarak sabahı bekledi. Tören saat 05.30´da, Merasim Kıtası´nın, tören alanına gelmesiyle başladı. Törene Türkiye Cumhuriyetini temsilen Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Yeni Zellanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, Avustralya ve Yeni Zelandalı askerler katıldı. Törende Anzak Koyu´nda Avustralya, Yeni Zelanda ve Türk askerleri için saygı duruşu yapıldı. Törende ilk konuşmayı Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan yaptı. Tehan; ? Bu, yabancı bir ülkede değerlerimiz, özgürlüklerimiz ve egemenliğimiz için savaşan cesur erkeklerin hikayesidir. Bu yer hikayenin başladığı yerdir. Cesaretin, dayanıklılığın ve Avustralya´nın kolları sıvayıp bir işi sonuçlandırma ruhunun hikayesidir. Queensland Maryborough´da bir ofis çalışanı olan Teğmen Duncan Chapman gibi kişilerin hikayesidir. Brisbane´da askere yazılan Duncan, kendisini dünyanın diğer ucundaki bu yerde ne beklediğini bilmiyordu. 9. Tabur´da görevli Teğmen Chapman, Gelibolu´ya çıkarma için gönderilen ilk dalga Avustralya birlikleri arasındaydı" dedi. 

ATATÜRK´ÜN MEKTUBU OKUNDU

Tehan´ın konuşmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk´ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup, TSK adına Yarbay Ali Ünlü tarafından Türkçe ve İngilizce olarak okundu. Ünlü tarafından okunan mektupta şu sözler yer aldı; ? Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır." Konuşmaların tamamlanmasının ardından anma duası yapıldı. Ayin sırasında, ataları için dua eden anzakların gözyaşı döktükleri görüldü. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda´nın yanı sıra savaşa katılan ülkelere ait çelenkler Anzak yazısının bulunduğu kaideye bırakıldı.  Şafak ayini, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının çalınması bayraklarının göndere çekilmesiyle sona erdi. Bu yıl Avustralya hükümeti tarafından Lone Pine´de tören yapılmama kararı alınması nedeniyle bu alanda tören gerçekleştirilmedi.